Näytelmä sovinnosta, anteeksiannosta sekä uuden elämän aloittamisesta

VALAMON YKSINÄINEN  

Ohjaus Jari Tuononen
Ensiesitys la 18.3.2017. Muut esitykset ajalla 23.3.– 5.5.2017.

Valamon yksinäinen on Laila Hirvisaaren Laatokka-sarjan kolmas kirja. Hirvisaari kertoo kirjoittaneensa tämän teoksensa Uudessa Valamossa Heinävedellä munkin keljassa ja teoksesta välittyykin lukijalle tarkka kuvaus ortodoksisuudesta. Ortodoksiset liturgiatekstit tukevat hienosti tarinan henkilöiden syvimpiä ajatuksia.

Maan kämmenellä kirjassa kuvatun dramaattisen myrsky-yön tapahtumista Syvänmaan kylässä on kulunut kaksikymmentäkolme vuotta. Reipasta Petjaa ja rakastunutta Mitjaa ei enää ole, on vain kaksi miestä Laatokan luostarisaarella, Vanhassa Valamossa. Kaksi miestä joilla on yhteinen synkkä salaisuus.

Petja on nyt isä Nikolai, kiivas ja kunnianhimoinen mies, joka toimii luostarin taloudenhoitajana. Mitja, viitankantaja Dimitri, Valamon yksinäinen, ei ole antanut vihkiä itseään munkiksi, vaan etsii sovitusta teoilleen erakkona. Mutta kumpikaan heistä ei ole pystynyt unohtamaan menneisyyttään. Sitten hiljaisuus murtuu ja he joutuvat vastakkain menneisyytensä kanssa aikana, jolloin koko Venäjä on luisumassa vallankumouksen kouriin.

Kirjasta tehdyssä näytelmässä menneisyys herää eloon. Näytelmässä kuvataan toisensa kadottaneiden henkilöiden kohtaamista kahdenkymmenen kolmen vuoden jälkeen, vuonna 1913. Tarina etenee Valamon saarelta Pietariin, Puolan ja Venäjän rajalle Krasnostokin luostariin ja Sortavalaankin. Kohtaamiset tuovat muutoksia kaikkien päähenkilöiden elämään. On sovinnon, anteeksiannon ja uuden elämän aika. Mutta ennen sitä on pahan saatava palkkansa.

Venäjän vallankumousta enteilevä yhteiskunnallinen ilmapiiri, karjalaisten pakkovenäläistäminen ja maailmansodan uhka luovat historiallista taustaa päähenkilöiden elämänmuutoksille. Päähenkilöksi nousevan Mitjan, Valamon yksinäisen, on ratkaistava oma suhtautumisensa myös tähän ympäröivään maailmaan ja oma suhteensa luostarielämään. Raskas menneisyyden painolasti putoaa ja uusi elämänilo ja elämännälkä tulevat tilalle.

”Poleenin Teatterin tuotantoryhmää tulee kiittää kokonaisvaltaisesta ja puhuttelevasta näytelmästä Valamon yksinäinen. Näytelmäsovitus romaanista elää ohjaaja Jari Tuonosen käsissä pohdiskeluina ja elämän tuomien kohtaloiden syväluotaamisena.” ”Oman maukkaan lisän esitykseen tuo Juha Valveen säveltämä musiikki, joka vuoropuhelee tekstin myötä. Ohjaaja Tuononen käyttää myös tehokkaasti videon mahdollisuuksia.” ”Näytelmän suuri sanoma piilee anteeksiannossa, jotta elämä voisi jatkua. Poleenin Teatteri kertoo tarinaa, joka on humaani. Se antaa myös avaimia uuden elämän luomiseen. Tulee taas mieleen totuus, että teatterin ei tarvitse opettaa, mutta se antaa avaimia katsojan omiin sisäisiin lukkoihin.” -Timo Heimonen, Länsi-Savo

”Parasta näytelmässä on Susanna Pohjolaisen kaunis, herkkä ja pelkistetty lavastus, mikä toimii, vaikka tapahtumat siirtyvät välillä Puolan rajalle asti toiseen luostariin. Ortodoksisuus on kokonaisuudessa mukana uskottavalla tavalla niin asuissa kuin rituaaleissakin. Näkee, että työryhmän apuna on ollut asiantuntija. Valamon yksinäinen piirtää oivan kuvan ajasta, kun Venäjän vallankumous kuplii pinnan alla ja suomalaisuus nostaa päätään.” -Vuokko Viljakka, Savon Sanomat

”Poleenin Teatterin kevään näytelmä, Laila Hirvisaaren Valamon yksinäinen on visuaalista ilottelua. Lavastaja Susanna Pohjolainen, puvustaja Susanna Kasanen ja valoista vastaava Ville Huupponen ovat onnistuneet luomaan Poleenin lavalle luostarimaisen tyyneyden tyyssijan.” ”Poleenin Teatterin konkari Kirsi Selonen tekee ylivoimaisesti raastavimman roolin Mashana. Lapsensa menettänyt ja samalla nuoruuden rakastettunsa hylkäämäksi jäänyt Masha kipuilee menetystensä kanssa tavalla, joka saa silmäkulmat kostumaan.” – Tara McLees, Pieksämäen Lehti

ESITYKSET
La 18.3. klo 13 (ensiesitys)
To 23.3. klo 13
Su 26.3. klo 13
Su 2.4. klo 13
Su 9.4. klo 13
Ke 19.4. klo 11
Pe 21.4. klo 18
Pe 28.4. klo 18
To 4.5. klo 13
Pe 5.5. klo 18

Kesto 2 h 30 min, väliaika. Esityksessä käytetään luontaista suitsutuksen tuoksua sekä teatteriusvaa.

Liput 22/17/15 €

Poleenin lippupalvelu palvelee Poleenin kahvilassa arkisin klo 11–17 sekä tuntia ennen tapahtuman alkua, puh. 0400 855 614.

Ryhmämyynti: Juhani Heikkinen, puh.044 799 5563.
Ryhmäliput 25-49 lippua 17 €, yli 50 lippua 15 €

Laila Hirvisaari
VALAMON YKSINÄINEN

Laila Hirvisaaren (ent. Hietamies) kirjasta(1988) dramatisoinut Anna Häyrinen Joensuun kaupunginteatterille (2002).
Ohjaus Jari Tuononen
Musiikin sävellys Juha Valve

ROOLEISSA
Pertti Selonen – Dimitri, Mitja Vaskola, viitankantaja, Valamon yksinäinen
Mikko Parkkinen – isä Nikolai, Petja Huovinen
Päivi Tikka – sisar Anna, Palaka Marttinen
Kirsi Selonen – Masha, Eeva Maria Huovinen
Reko Petäjämäki – Timofei Ustinov, bolshevikki, Annan aviomies
Pirjo Särkkä – äiti Jelena, Krasnostokin luostarin igumenia
Emmi Sirola – Katja Marttinen, Annan tytär
Santeri Kirjavainen – Johannes Perttunen, Mashan poika
Lauri Sinkkonen – isä Boris Tarkkailija
Seppo Paappanen – isä Mavrik, Valamon luostarin igumeni
Ari Kekäläinen – isä Kypriano, piispa
Ilkka Holmavuo – pappi Kamkin
Niko Kurki – Santarmi (äänitallenne)
Jari Tuononen – Santarmi (äänitallenne)
Emma Maaranen – nuori Masha videolla
Emmi Sirola – nuori Palaka videolla
Elsi Kinnunen – loppulaulun sopraano (äänitallenne)

Lavastus Susanna Pohjolainen
Puvustus Susanna Kasanen
Valot Ville Huupponen
Äänet ja mainosgrafiikat Teemu Nykänen
Tarpeisto ja lavasterakennus Tommi Tetri
Maskeeraus Minna Paloniemi
Kuvat Kimmo Peltonen
Videoprojisointien kuvaus ja editointi Ville Huupponen
Videoprojisointien äänitys ja editointi Teemu Nykänen
Ohjaus Jari Tuononen
Musiikin sävellys Juha Valve

Näytelmän oikeuksia valvoo SUNKLO. Erityiskiitokset Joensuun kaupunginteatterille tekstin esitysluvasta ja isä Pekka Jyrkiselle työryhmän perehdyttämisestä ortodoksisuuteen!

 

 
Kuvat Kimmo Peltonen