Teatteri

Poleenin teatterin tuottaja Jari Tuononen, puh. 044 588 2440, sähköposti jari.tuononen@pieksamaki.fi

Poleenin Teatteri on Pieksämäen kaupungin kulttuuritoimen sekä Pieksämäen Seutuopiston yhteinen ammattijohtoinen harrastajateatteri.

Teatterin tuotannot ovat osa Seutuopiston teatteri-ilmaisun opetusta ja opetuksesta vastaavat niin paikkakuntalaiset teatterialan ammattilaiset kuin ulkopaikkakuntalaiset ohjaajatkin.

Vuosittain teatterilla on 2-3 omaa ensi-iltaa. Omien tuotantojen lisäksi nähdään kausittain 4-5 vierailuesitystä. Tuotantoja nähdään teatterin kahdella näyttämöllä: intiimissä 50-paikkaisessa kellariteatterissa sekä keskisuuressa Poleenin salissa, johon mahtuu 342 katsojaa.

Tuoreimmat Poleenin Teatterin kuulumiset näiltä sivuilta ja FB Poleenin Teatteri.

Syksyllä 2023

Poleenin teatteri
KESÄKIRJA

Kirjoittanut Tove Jansson
Alkuteoksen suomennos Kristiina Kivivuori
Dramatisointi Pipsa Lonka
Ohjaus Jari Tuononen

Kesäkirja on valoisa tarina surusta, kuolemasta ja elämisen onnesta. Se on täynnä lämpöä, lempeää huumoria ja viisautta. Tarinassa kuvataan kauniisti isoäidin ja lapsenlapsen ystävyyttä. Heitä yhdistää suru. Heidän ympärillään on unelmakesä saaristossa. Unelma, jota on vaikea vangita.

Meren läsnäolo, luonnon jatkuva muutos ovat Janssonin dialogeissa vahvasti esillä. Tuulet, myrskyt, linnut ja kasvit koetaan voimakkaasti elämänkerrallisena ja intiiminä.

Annikki Saha isoäitinä välittää elämänkaaren kokemukset ja viisaudet taitavasti ja uskottavasti. Hän löytää tekstistä olennaiset tunteet, vaikka kuoleman läheisyys kuiskuttelee. Sahan ilmaisu on selkeää. Hän muuntautuu hyvin poikansa tyttären maailmaan ja nauttii hänen elämänhalustaan, vaikka joskus kovin sanoin.

Kaisa Kauranen Sophiana antaa täydellisen vastuksen isoäitinsä suoruudelle. Ehdottomuus ja nuoruus ovat samaistuttavia ja hauskuuden esiin tuomia. Nuori esiintyjä onnistuu myös tunnetason vaihteluissa, eikä pelkää heittäytymistä. Kaksikko pelaa hyvin yhteen. Ajatusten ja toiminnan tasolla on lujaa luottamusta sukupolven eroista huolimatta. Suhde luontoon, ympäristöön ja ihmisen elämänkaareen luontuvat sitoutuneena ystävyyteen ja rakkauteen.

Jari Tuononen ohjaa Kesäkirjan luontevasti ja varmuudella.

Elämänhalu, ystävyys, luonto ja kuoleman läheisyys kietoutuvat toisiinsa Poleenin teatterin uutuudessa -Timo Heimonen, Länsi-Savo, 21.9.2023

Vaikka katsoja voisi olettaa näkevänsä surumielisen ja ahdistavankin näytelmän, ei Kesäkirja tällaista tarjoile. Melkein päinvastoin. Synkistä pohja-aallokoista huolimatta ohjaaja Tuononen on onnistunut luomaan Poleenin lavalle kepeän ja elämää täynnä olevan teoksen, joka ei tunnu vähääkään raskaalta. Nopeat ja lyhyet kohtaukset toimivat hyvin.

Annikki Saha on pitkänlinjan teatterilainen. Saha tekee roolinsa varmuudella ja upeilla vivahteilla, joilla eloisa vanhus muuttuu välillä pienin ja hennoin elein sekä ilmein hauraaksi elämän loppusuoralla olevaksi olennoksi. Nuori Kaisa Kauranen loistaa roolissaan. Hän kykenee kanavoimaan nuoruuden vimmaa ja vaisua, tarkkaan verhottua pelkoa hienosti. Kaurasen palo näyttämöllä on lähes käsin kosketeltavaa. Sahan ja Kaurasen muodostama hellä, tiivis ja toisiaan ruokkiva parivaljakko toimii.

Kesäkirja on kaunis ja kepeäkin -Tara McLees, Pieksämäen Lehti, 12.9.2023

Esitykset
LA 9.9. klo 18 Ensi-ilta
SU 17.9. klo 13
PE 22.9. klo 18
SU 24.9. klo 13
SU 8.10. klo 13
LA 14.10. klo 13
TO 19.10. klo 18
SU 29.10. klo 13
KE 1.11. klo 18
SU 5.11. klo 13

Kesto 2 h, väliaika.

Liput 20/15 €
Poleenin lipunmyynti, lipunmyynti@poleeni.fi tai puh. 0400 855 614

Osta liput

Esitysoikeudet Agency North ja Moomin Characters

Poleenin teatteri: Kesäkirja. Isoäiti – Annikki Saha ja Sophia – Kaisa Kauranen. Kuva Timo Naukkarinen

Vaikka katsoja voisi olettaa näkevänsä surumielisen ja ahdistavankin näytelmän, ei Kesäkirja tällaista tarjoile. Melkein päinvastoin. Synkistä pohja-aallokoista huolimatta ohjaaja Tuononen on onnistunut luomaan Poleenin lavalle kepeän ja elämää täynnä olevan teoksen, joka ei tunnu vähääkään raskaalta. Nopeat ja lyhyet kohtaukset toimivat hyvin.

Annikki Saha on pitkänlinjan teatterilainen. Saha tekee roolinsa varmuudella ja upeilla vivahteilla, joilla eloisa vanhus muuttuu välillä pienin ja hennoin elein sekä ilmein hauraaksi elämän loppusuoralla olevaksi olennoksi. Nuori Kaisa Kauranen loistaa roolissaan. Hän kykenee kanavoimaan nuoruuden vimmaa ja vaisua, tarkkaan verhottua pelkoa hienosti. Kaurasen palo näyttämöllä on lähes käsin kosketeltavaa.

Sahan ja Kaurasen muodostama hellä, tiivis ja toisiaan ruokkiva parivaljakko toimii.
– Tara McLees, Pieksämäen Lehti, 12.9.2023

Poleenin teatteri
HILJAISET SILLAT


Kirjoittanut Robert James Waller
Dramatisointi Sari Niinikoski
Ohjaus Jari Tuononen

Romanttinen klassikkoteos ja yksi aikamme intohimoisimmista tarinoista. Maatalon emännän Francesca Johnsonin arkinen elämä kääntyy päälaelleen, kun valokuvaaja Robert Kincaid eksyy  hänen pihalleen. He rakastuvat, ja rakkaus muuttaa lopullisesti heidän kummankin elämän. Francesca joutuu kuitenkin tekemään epäitsekkään valinnan.

ESITYKSET
LA 11.11. KLO 18 Ensi-ilta
TO 16.11. KLO 18
SU 19.11. KLO 14
TO 23.11. KLO 18
SU 26.11. KLO 14
TO 30.11. KLO 18
SU 3.12. KLO 14
TO 7.12. KLO 18
SU 10.12. KLO 14
LA 16.12. KLO 18

Kesto 2 h, väliaika
Liput 25/20/15 €
Poleenin lipunmyynti, lipunmyynti@poleeni.fi tai puh. 0400 855 614

Osta liput

Esitysoikeudet Agency North Oy