Kulttuurikeskus Poleeni

Kulttuurikeskus Poleenin on suunnitellut Arkkitehdit ky, pääsuunnittelijana Kristian Gullichsen. Rakennus voitti valmistumisvuonnaan 1989 Miljöökilpailun ja valittiin Vuoden Betonirakennukseksi.

Poleenin nimi

Kulttuurikeskus Poleeni on saanut nimensä Rietrik Polénin mukaan. Fredrik, myöhemmin Rietrik tai Rietrikki Polén syntyi Pieksämäellä 1823 ja toimi sanomalehtimiehenä, kielenkääntäjänä ja opettajana. Hän oli aikansa suomalaisen kulttuuriperinnön ahkerimpia levittäjiä ja suomen kielen kehittäjä. Polénin Johdanto Suomen kirjallishistoriaan on ensimmäinen suomenkielinen väitöskirja.

Saavutettavuus / Esteettömyys

Kulkuyhteydet
Kulttuurikeskus Poleeni sijaitsee aivan Pieksämäen keskustan tuntumassa, lähellä muita palveluja. Matkakeskuksesta (rautatie- ja linja-autoasema) Poleeniin on alle kilometri ja lähimmät bussipysäkit sijaitsevat n. 300m päässä.

Esteettömät autopaikat
Paikkojen lukumäärä: 2 kpl
Etäisyys sisäänkäynnistä: 5 m
Invaparkkipaikkoja

Pääsisäänkäynnin edessä on parkkipaikka. Pääoven lähellä on merkittynä kaksi vammaispysäköintipaikkaa. Parkkipaikalta pääsisäänkäynnin sisäpihalle on matalahko kynnys, mutta sivummassa on myös ramppi sisäpihalle. Pääovilla ei ole portaita ja ovien edusritilä on upotettu maahan. Ovet ovat varustettu liikkeentunnistimella ja avautuvat automaattisesti. Sisäovessa avauspainike talviaikana.

Liikkuminen kohteessa
Poleenissa on paljon avaraa yhtenäistä tilaa; suuresta aulasta on täysin esteetön kulku näyttelytiloihin, saliin, lehtien lukupaikalle ja kirjaston alakertaan sekä naulakoille. Naulakoiden vierestä on kulku yleisiin WC-tiloihin, joista yksi on yksi INVA-WC. Aulasta kahvilaan ja sanomalehtien lukupaikalle on muutama porrasaskelma, mutta sinne on reunoilla ja käsijohteilla varustettu luiska, jota pitkin pääsee pyörätuolilla tai rollaattorilla sekä lastenvaunujen kanssa. Kirjaston ylätasolle (aikuisten osasto, musiikkiosasto) on hissi. Aula- ja näyttelytiloissa on myös runsaasti istuimia, joille levähtää. Taidenäyttelyissä saattaa joskus olla liikkumista vaikeuttava esillepano. Näyttelytilan yläparvelle ja ylälämpiöön pääsee tuolihissillä, jonka käytöstä sovitaan Poleenin tekniikan henkilöstön kanssa. Salissa on induktiosilmukka.

saavutettavuusseloste

Kulttuurikeskus Poleenin pohjakarttaan on merkitty esteettömyyssymboleilla palvelujen saavutettavuus:

WC

Vaate-säilytys

Teatteri

Luiska

Lipun-myynti

Kokous-tiloja

Kirjasto ja lehti-lukusali

Kahvila

InvaWC

Internet

Induktio-silmukka

Hissit