Poleenin teatteri

Niskavuoren naiset

Kirjoittanut Hella Wuolijoki
Ohjaus Janne Jämsä

Intohimoinen draama valinnoista, pettymyksistä ja rakkaudesta. Kylän kansakouluun saapuu uusi, hivenen epäsovinnainen opettaja Ilona, johon avioliitostaan irtiottoa kaipaava Aarne Niskavuori  rakastuu ensisilmäyksellä. Niskavuoren vanha emäntä Loviisa yrittää peitellä luvatonta suhdetta, mutta tiiviissä kyläyhteisössä asia ei pysy kauaa salassa ja skandaali on valmis. Niskavuori tarvitsee Aarnen vaimoa Marttaa ja tämän rahoja. Aarne joutuu elämänsä vaikeimman valinnan eteen: valitako raha vai rakkaus?

Raikkaan tulkinnan ikonisesta klassikkonäytelmästä Poleenin teatteriin ohjaa pieksämäkeläislähtöinen teatteriohjaaja Janne Jämsä.

ESITYKSET
LA 18.3. KLO 13 Ensi-ilta
PE 24.3. KLO 18
TO 30.3. KLO 18
TI 4.4. KLO 18
LA 15.4. KLO 13
KE 19.4. KLO 18
TO 27.4. KLO 18
LA 6.5. KLO 18
SU 14.5. KLO 13
LA 20.5. KLO 13

Kesto 2 h 30 min, sis. väliaika

Liput 22/16/14 €  Osta liput
Poleenin lipunmyynti, lipunmyynti@poleeni.fi tai puh. 0400 855 614

Näytelmän esitysoikeuksia valvoo Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat – Finlands Dramatiker och Manusförfattare.

Kuva Timo Naukkarinen

Teatteriarvio | Poleenin lavalla nähdään riipaiseva ja kaunis tarina vahvoista naisista

Niskavuori on palannut takaisin Poleenin Teatteriin. 16 vuoden jälkeen lavalla nähdään Hella Wuolijoen yli sadan vuoden takainen maailma näytelmässä Niskavuoren naiset. Perheen matriarkkana loistaa Niskavuoren vanha emäntä (Kyllikki Kääriäinen), joka pitää kynsin ja hampain kiinni vanhoista tavoista ja perinteistä. Asioista ei puhuta, vaan sopivampaa on kärsiä yksin ja luoda kulissi, johon koko yhteisö voi olla tyytyväinen.

Ohjaaja Janne Jämsä on tuonut Poleenin Teatteriin ehyen, kauniin ja riipaisevan tarinan, jonka teemat kantavat tähänkin päivään.

Nuori opettajatar Ilona (Emma Radcliffe) tuo kylälle ja Niskavuoreen säpinää uudistusmielisine ajatuksineen ja vanhoja perinteitä vastaan taistelevine mielipiteineen. Niskavuoren Aarne (Herkko Nenonen) ihastuu Ilonaan, ja he aloittavat suhteen, joka ei jää kylän naisilta, etenkään telefooni Santralta (Kirsi Selonen) huomaamatta. Ei mene kauaa, kun juoru salasuhteesta tavoittaa Niskavuoren vanhan emännän ja Aarnen puolison Martankin (Tanja Kauranen).

Näytelmän ehdoton kantava voima koko olemuksellaan ja sielullaan on Kyllikki Kääriäinen. Pitkänlinjan näyttelijä istuu rooliinsa kuin vanha emäntä kiikkustuoliinsa. Kääriäisen vanha emäntä on rauhallisuuden perikuva, mutta voi nähdä, kuinka sisällä kiehuu. Naisen omatkin kokemukset pääsevät pintaan, mutta ajan tapaan ne on pidettävä tarpeeksi piilossa.

Herkko Nenonen Aarnena tuo näytelmään riipaisevaa rakkauden paloa, joka kuitenkin on kaikin puolin väärin. Nenosen piina rakkauden palossa näkyy ja kuuluu.

Näytelmän traagisin hahmo lienee Tanja Kaurasen esittämä Martta, joka toisaalta haluaa vaalia vanhoja perinteitä ja tapoja, mutta salasuhteen tuskan osuessa omalle kohdalle on hän valmis valintoihin, jotka eivät Niskavuoren tapoihin kuulu.

Vahvojen naisten joukkoon mahtuu myös vähemmän vahva nainen, Selosen juorukello Santra, joka murtuu paineen alla. Selonen yhdessä Simolan isäntää esittävän Nikon Lyyran kanssa vastaa näytelmän huumoripuolesta.

Ohjaaja Jämsä on onnistunut luomaan Poleenin lavalle yhdessä lavaste- ja valosuunnittelija Ville Huupposen ja äänisuunnittelija Jarkko Liukkosen kanssa pelkistetyn, mutta kauniin maiseman. Ensin lavastus tuntuu liiankin karulta, mutta näytelmän edetessä käy selväksi, että tarkoitus on nostaa itse hahmot ja Susanna Kasasen suunnittelema upea puvustus valokeilaan. Ja tässä myös onnistutaan koko porukan voimin.

-Tara McLees, Pieksämäen Lehti 18.3.2023

Poleenin teatteri
NISKAVUOREN NAISET

Käsikirjoitus Hella Wuolijoki
Ohjaus Janne Jämsä

HENKILÖT

Niskavuoren vanha emäntä – Kyllikki Kääriäinen
Aarne Niskavuori – Herkko Nenonen
Martta Niskavuori – Tanja Kauranen
Anna-Liisa Niskavuori – Maisa Koikkalainen
Ilona Ahlgren – Emma Radcliffe
Rovasti – Vuokko Korhonen
Ruustinna / Opettaja Vainio – Niina Piispanen
Tohtori / Pehtoori – Jukka Piispanen
Apteekkari – Miia Immonen
Simolan isäntä – Niko Lyyra
Telefuuni-Sandra – Kirsi Selonen
Nikula – Annikki Saha
Marttila – Anne-Riitta Reinikainen
Salli – Tiina Laaksonen

TYÖRYHMÄ

Lavastus- ja valosuunnittelu Ville Huupponen
Puku- ja kampaussuunnittelu Susanna Kasanen
Äänisuunnittelu Jarkko Liukkonen
Maskeeraussuunnittelu ja -toteutus Iina Sormunen
Koreografia Marjo Vartela
Tuotantoassistentti, tarpeisto Miia Immonen
Lavastuksen toteutus Ari Karjalainen
Harjoituskuiskaaja Anneli Ramstedt
Ompelija Satu Korhonen
Graafinen suunnittelu Teemu Nykänen
Esitysvalokuvat Timo Naukkarinen
Sosiaalinen media Hannu Lappi
Tuotanto Janne Jämsä / Poleenin Teatteri

Ensi-ilta Kulttuurikeskus Poleenissa 18.3.2023.
Esityksen kesto noin 2 h 30 minuuttia sisältäen väliajan.
Näytelmän tekijänoikeuksia valvoo Suomen Näytelmäkirjailijat ja käsikirjoittajat ry

Kuva Timo Naukkarinen