12.6.2024

Kesänäyttely GRAPHEIN – Suomen Taidegraafikot ry

Sana grafiikka juontaa juurensa kreikan kielen sanasta graphein, joka merkitsee piirtämistä, kaivertamista ja kirjoittamista. Taidegrafiikalla on taiteenlajina vahva sidos piirtämiseen. GRAPHEIN on valittu nimeksi myös Suomen Taidegraafikot ry:n kesällä Pieksämäen kulttuurikeskus Poleenissa järjestettävään näyttelyyn. Esillä on monipuolinen kattaus nykytaidegrafiikkaa ja -piirtämistä Suomen Taidegraafikot ry:n jäsentaiteilijoilta.

Taidegrafiikka on yleisnimitys menetelmille, joissa kuva syntyy painamalla eli vedostamalla. Kuva aihe toteutetaan painolaatalle, johon se on eri tavoin piirretty, kaiverrettu, syövytetty, maalattu tai valotettu. Painolaattana tai matriisina voi toimia myös muu vedostettava pinta. Vedostus tapahtuu paperille tai jollekin muulle materiaalille. Nykytaidegrafiikka on jatkuvassa muutoksessa ja  taidegrafiikan tekniset mahdollisuudet ovat erittäin monipuoliset. Usein taidegrafiikan tekniikoita yhdistetään innovatiivisesti kuvataiteen muihin ilmaisukeinoihin. Taidegrafiikka voi olla ja yhä  useammin nykyisin myös on tilallista taidetta. Taiteilijat voivat leikitellä taidegrafiikan idealla ja olemuksella. Taidegraafikon työ on useimmiten melko fyysistä ja siinä on keskeisessä roolissa  materiaalit ja materiaalisuus sekä edelleen myös piirtäminen ja kaivertaminen.

GRAPHEIN on Poleenin vuoden 2024 päänäyttely ja kesän huipennus. Näyttely on osa Pieksämäki 450 -juhlavuoden tapahtumia.

Suomen Taidegraafikot ry on vuonna 1931 perustettu yleishyödyllinen valtakunnallinen yhdistys, joka edistää taidegrafiikan ja piirustustaiteen tunnettuutta sekä harjoittaa aktiivista näyttelytoimintaa. Yhdistys edustaa ammattikuvataiteilijoita ja sen tehtävänä on edistää taidegrafiikan ja piirustustaiteen näkyvyyttä osana monimuotoista nykytaidetta. Yhdistyksellä on oma  näyttelytila Galleria G Helsingissä Pieni Roobertinkadulla, jonka yhteydessä toimii taidegrafiikan myyntikokoelma Grafoteekki.
taidegraafikot.fi/

Näyttely Poleenissa 14.6.-10.8.2024.

Näyttely avoinna:
Ma – To klo 8-18
Pe klo 8-17
La klo 9-14
Su suljettu