26.8.2021

Sylvi Symposiumi XX

Teemana Tulenkantajat – Ikkunat auki Eurooppaan!

Katrin ja Uunon syntymästä tulee tänä vuonna 120 vuotta. Sen tiimoilta Tulenkantajat tuli ajankohtaiseksi Sylvi Symposiumissa.

Tulenkantajiin tiiviisti kuuluvia kirjoittajia olivat muun muassa Uuno Kailas, Olavi Paavolainen, Elina Vaara, Katri Vala ja Lauri Viljanen. Kirjailijoiden lisäksi ryhmään kuului muun muassa muusikkoja ja kuvataiteilijoita. Ryhmä julkaisi myös omaa lehteä, jonka päätoimittajana toimi Erkki Vala.

Vuonna 1949 Sylvi Kekkonen alkoi järjestää kotonaan kirjallisia keskusteluiltoja. Kirjailija Marja-Liisa Vartio on kuvaillut ilmapiiriä kotoisaksi ja vapautuneeksi. Sylvi halusi tiettävästi tarjota kirjailijoille foorumin tavata, vaihtaa kuulumisia ja inspiroitua kirjallisista teemoista. Myös presidentti Kekkonen on osallistunut aika-ajoin näihin tilaisuuksiin.

Ohjelma

klo 12.00 Uuno Kailas, luennoitsijana kirjailija-ohjaaja Juha Hurme


Juha Hurme on suomalainen teatteriohjaaja ja Finlandia-palkittu kirjailija. Palkinto tuli vuonna 2017 hänen kirjastaan Niemi.

klo 13.00 Olavi Paavolainen, luennoitsijana dosentti Ville Soimetsä


Ville Soimetsä työskentelee tutkijana Turun yliopiston poliittisen historian oppiaineessa. Tutkimustyössään hän on erikoistunut aatteisiin, mentaliteetteihin sekä politiikan ja kulttuurin rajapintoihin. Soimetsä väitteli vuonna 2014 kirjailija Olavi Paavolaisen 1930-luvun kulttuurikriitikistä.

Kahvitauko

klo 14.30 Katri Vala, luennoitsijana tietokirjailija Minna Maijala


Minna Maijala on suomalainen tietokirjailija ja kirjallisuushistorioitsija. Hän on opettanut Helsingin yliopistossa 1800-luvun realistista ja naturalistista kirjallisuutta. Hänen uusin kirjansa on Katri Vala: Kulkuri ja näkijä.

klo 15.30 Romaani matkakirjana, luennoitsijana kirjailija Anni Kytömäki


Anni Kytömäki on suomalainen kirjailija, jonka esikoisteos Kultarinta oli vuonna 2014 ehdolla Finlandia-palkinnon ja Helsingin Sanomien esikoiskirjapalkinnon saajaksi. Teos sai myös Tulenkantaja-palkinnon. Hänen romaaninsa Margarita voitti Finlandia-palkinnon vuonna 2020.

Vapaa pääsy

Sylvi Symposiumi on seurattavissa myös Poleenin youtube-kanavalla

Järj. kulttuurikeskus Poleeni ja Suomen tietokirjailijat ry

klo 19.00 Iltaohjelmana teatterivierailu Federico

Lorcaa ja flamencoa!

Federico on matka toiseen aikaan ja paikkaan. Pääosassa ovat Espanjan kansallisrunoilija Federico García Lorcan kuolemattomat tekstit upeiden näyttelijöiden tulkitsemina ja intohimoisen flamencon säestämänä.

Näyttelijä Anna Haaranen vastaa teoksen dramaturgiasta ja koreografiasta sekä ohjauksesta yhdessä näyttelijä Emilia Pokkisen kanssa. Musiikista vastaavat kitaristi Toni Jokiniitty ja laulaja Sirkka Laitinen.

Kesto 1 h, ei väliaikaa

Liput 15 €. Osta liput