21.5.2021

Kerättyjä kertomuksia – monimuotoinen kuvataide kertoo tarinaa

Kerättyjä kertomuksia on kuraattori Veikko Halmetojan kuratoima neljäntoista nykytaiteilijan näyttely, joka on esillä Pieksämäelle Kulttuurikeskus Poleenissa. Näyttelyn lähtökohtana on nykytaiteelle tyypillisten avoimien kertomusten suhde tarinankerrontaan. Tässä näyttelyssä kuvaan halutaan saada tunnelman lisäksi myös alku ja loppu, jonkinlainen kertomuksen kaari.

Taiteilijoista kolmetoista on suomalaisia, mutta mukana on myös tsekkiläinen Jan Pohribný, joka on aikoinaan asunut Suomessa. Hän on opettanut Imatran taidekoulussa muun muassa yhtä näyttelyn taiteilijoista Milla Kuismaa. Pohribný oli mukana myös Halmetojan kuratoimilla Mäntän kuvataideviikoilla 2018.

– Minua on jo pitkään kiinnostanut se, miten ihmisten tapa ymmärtää asioiden suhteita, seurauksia ja lähtökohtia on siirtynyt vähitellen yhä enemmän visuaaliseksi ja vähemmän kirjalliseksi, Halmetoja kertoo.

Näyttelyn teokset ovat tiivistyneitä tarinoita. Ne ovat matkakertomuksia, elämäkertoja, satiireja eletystä elämästä ja muinaisten aikojen saagoja. Osa niistä ei häpeile viihteellisiä viittauksia populaarikulttuuriin, toisaalta osa saarnaa kuin pamfletti. Asiaa teoksilla riittää, ja yksi päällimmäinen huolenaihe on ympäristön tila ja ihmisten vaikeus ymmärtää syy- ja seuraussuhteita, kun puhutaan omista valinnoista ja globaalista kehityksestä.

Näyttely ei silti ole vain tiukka temaattinen katsaus vaan se on myös katselmus nykytaiteen ajankohtaisiin ilmiöihin ja tekijöihin. Se esittelee eri tekniikoin toteutettua visuaalista ilmaisua ja erilaisia nykytaiteilijoita. Ikähaitari ulottuu taidelukiolaisesta pitkän linjan kokeneisiin taidevaikuttajiin.

– Olen halunnut nostaa esiin visuaalisesti voimakkaita suomalaisen nykytaiteen tekijöitä, joilla on tunnistettava kädenjälki. Itse viehätyn käsin tekemisestä.  On tärkeää, että visuaaliseen kieleen sisältyy myös elementtejä, joissa käsin tekeminen on vahva osa sisältöä, Halmetoja summaa.

Näyttely levittäytyy Poleenin erilaisiin tiloihin hyödyntäen eri tavoin sen korkeutta ja toisaalta intiimejä kulmauksia. Näyttelyn taiteilijat ovat Kalle Hamm, Anni Kinnunen, Milla Kuisma, Samuel Laakso, Marke Martsola, Melina Paakkonen, Anna Pekkala, Jan Pohribný, Paula Puoskari, Anton Ripatti, Vilmalotta Olivia Schafhauser, Kaj Stenvall, Henri Tuominen ja Kirsimaria E. Törönen.

Kerättyjä kertomuksia on avoinna 28.5.-15.8. 2021. Näyttelyyn on vapaa pääsy.