Toyota ja toppatakki

Pieksämäen Kulttuurikeskus Poleenissa sai maailman ensi-iltansa maanantaina 11.2.2019 dokumenttielokuva Toyota ja toppatakki pitkän uran hoiva-alan yrittäjänä Pieksämäellä tehneestä Liisa Heikkisestä.

Toyota ja toppatakki -filmin lisänäytökset Pieksämäellä
26.3. klo 18
15.4. klo 13

Toyota ja toppatakki -filmi herättää omalta osaltaan arvokeskustelua suomalaisen hoiva-alan kehittämisestä antamalla tilaa Liisa Heikkisen, hänen työtekijöidensä ja asiakkaidensa mietteille. Filmissä pohditaan ihmisen itsemääräämisoikeutta, nykyistä keskittämiskehitystä ja yhteisöllisyyden merkitystä. Filmi päästää katsojan kurkistamaan hoivayhteisön arkeen Kontiopuistossa ja Nikkarilassa. Filmi on kuvattu pääosin Pieksämäellä, mutta Liisan perheen kanssa käydään kalalla Kuhmossa ja paluumatkalla käväistään Kuopion-yksikössä. Filmin kuvasi ja leikkasi Harri Räisä. Filmin käsikirjoitti ja ohjasi Päivi Kapiainen-Heiskanen. Filmin tekstittää englanniksi Pekka de Groot. Filmin teon mahdollisti Suomen Kulttuurirahaston Etelä-Savon rahaston apuraha. Filmiä aiotaan ilmoittaa mukaan filmifestivaaleille koti- ja ulkomailla.

Toyota ja toppatakki päättää Päivi Kapiainen-Heiskasen käsikirjoittamien ja ohjaamien yhteiskunnallista keskustelua herättävien aikalaisdokumenttifilmien trilogian. Ensimmäinen puheenvuorodokumenttifilmi Porot kuuluvat tuulelle antoi Käsivarren paliskunnan porosaamelaisten kertoa, minkälaiset uhkat kohdistuvat heidän perinteiseen elämänmuotoonsa (40 min, 2016).
Kun koulu vapautui vankilasta -filmi otti kantaa kyläkoulujen edelleen jatkuvaan lakkautusaaltoon Halmeniemen Vapaan Kyläkoulun kouluaktivistien näkökulmasta (60 min, 2017).
Toyota ja toppatakki tarjoaa yrittäjän ja hoivayhteisön näkökulman sosiaali- ja terveysalan murrokseen, kun kv. ketjut ostavat pieniä yksiköitä itselleen eri puolilla maata (64 min, 2019).

Lisätietoja: kuvaaja-leikkaaja Harri Räisä, sposti: harri.raisa(at)dlc.fi ja käsikirjoittaja-ohjaaja Päivi Kapiainen-Heiskanen, sposti: paivi.kapiainen(at)mediaali.fi