13.11.2017

Kukkarojotos 2017 – Suomi 100 vuotta itsenäisyyspäivä

Pieksämäen reserviupseerikerho järjestää yhteistyössä Pieksämäen kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikapalvelujen kanssa näyttävän ja viihdyttävän Suomi 100-vuotta itsenäisyyspäivän.

KJ 2017 / OLD MILITARY VEHICLES PARADE – VANHOJEN SOTILASAJONEUVOJEN KOKOONTUMINEN JA PARAATI

ITSENÄISYYSPÄIVÄN AATON OHJELMA tiistai 5.12.

Kukkarojotos 2017 tapahtuma kunnioittaa kansallissankareidemme työtä tarjoamalla Suomi 100 teemalla toteutetun ohjelmallisen lounastilaisuuden Sotiemme veteraaneille sekä kutsuvieraille. Veteraanien juhlalounas järjestetään tiistaina 5.12. klo 13 hotelli Savon Solmussa.
Järjestöistä mukaan kutsutaan: Pieksämäen Seudun Sotainvalidit, Pieksämäen Seudun Sotaveteraanit, Rintamaveteraanit, Jäppilän Sotaveteraanit sekä Lottaperinneyhdistys.

Vanhojen sotilasajoneuvojen harrastajat kokoontuvat tiistaina 5.12 Savon Solmuun (Toikantie 9).
Mahdollisuus edulliseen majoittumiseen paikkakuntamme retrohotellissa. Ajoneuvoille järjestyy lämmitystolppa sään mukaan. Saapumisaika iltapäivän kuluessa ja ilmoittautuminen paraatin ajoneuvovastaavalle Olavi Nenoselle puh. 040 070 0511

KJ 2017 / Suomi 100. KOKO KANSAN JOTOSTANSSIT Savon Solmussa klo 20 – 01:30, Hotelli Savonsolmu, Toikantie 9, http://www.savonsolmu.fi/
Kukkarojotos tarjoaa tämän koko kansan tanssi-illan Pieksämäen tunnelmallisessa Hotelli Savon Solmussa.
Illan esiintyjät:
SOITIN JA LAULUYHTYE KOTIMAA
THE AMP
JAPO & FENDER BROTHERS.

Kuten tiedetään, sota-aikana ei ollut lupa järjestää tansseja, saati muita iloja kansalle. Kerrotaan, että kielloista huolimatta järjestettiin paikallisia ”nurkkatansseja” kun viranomaisen valvova silmä ei ollut paikalla. Rintamamiehille järjestettiin erityisiä viihdytyskiertueita, joiden esiintyjät ja ohjelmanumerot olivat tarkkaan valittuja. Tähdet olivat usein sotapalveluksessa ja armeijanpukimissa esiintyviä tunnettuja taiteilijoita. Moni heistä jatkoikin sitten uraansa sotien jälkeen kukoistukseensa nousseilla tanssilavoilla. Niinpä näihin sodanjälkeisiin tunnelmiin vie meitä Solmun tanssi-ilta teemalla: ”Sota-ajan nurkkatansseista Suomen suvisille lavoille”. Kolme kokoonpanoa vastaa musiikista, joista illan viimeisellä puoliskolla mennään ”Sota-ajasta Sorsakoskeen”. Tilaisuuteen on vapaa pääsy! Narikkamaksu 2 €. Asu vapaa. Voi olla myös ajan hengen mukainen.
LÄMPIMÄSTI TERVETULOA!

ITSENÄISYYSPÄIVÄN OHJELMA keskiviikko 6.12.

Veturitori, Tallikankaankatu 3. Yleisöllä vapaa pääsy
tähän koko perheen Suomi 100 tapahtumaan

Klo 10 Avajaiset – Kuorolaulua Kylän Tytöt, säestäjänä Eero Norontaus
Avauspuheenvuorot ja päivän ohjelman esittely, Ano Teittinen ja Asko Hankilanoja
Seppelpartion lähettäminen Sankarihaudoille, Kukkarojotoksen havuseppele lähtee Vanhan Kirkon hautausmaalle
Kalustonäyttelyn avaus ja esittelyt
Kuorolaulua: Kylän Tytöt, säestäjänä Eero Norontaus
Musiikkia, Blue Smith.
Tarjolla yleisölle:  Tapahtumakahvila (omakustanteinen)
Kukkarojotos 20 vuotta Power Point – esitys, (musiikki Baulta)
Piha-alueella Ratsastusta perheen pienimmille, Teittilän Talli Nasu – ajelua, Nenosen Topi esittelee maastoajoneuvoa ja kyyditsee halukkaita

HUOM! Siirtyminen paraatikatselmukseen Keskuskadulle alkaa klo 11:45

PARAATIKATSELMUS klo 12 Keskuskadulla (Lähtöpiste Kalevankadun risteys – loppupiste Veturitori)

Paraatin vastaanotto Uuden kirkon kohdalla – Veteraanijärjestöjen edustajat, Pieksämäen kaupunginjohtaja Tapio Turunen, reserviläis- sekä maanpuolustusjärjestöjen edustajat, Pieksämäen Rautatieläisten soittokunta.

Paraatissa esiintyvät:

Suomen Lippu
Suomen hevonen
Viime sotien hiljainen sankari, täyttää tänä vuonna 110 vuotta. Voi vain arvata, missä olisimme ilman tätä vaitonaista kumppaniamme, joka nurkumatta tyytyi osaansa ja jonka varaan tiettömien taipaleiden taakse järjestetty taistelujoukkojen huolto monesti jouduttiin järjestämään. Niinpä tässä Itsenäisyyspäivän paraatissamme Suomen hevonen marssii kärkijoukoissa, arvoisellaan kunniapaikalla.
Vanhat sotilasajoneuvot Paraatiin on kerätty kattava joukko eri tyyppisiä sotilasajoneuvoja Pieksämäen lähialueelta. Nämä usein huolto- sekä miehistönkuljetustehtävissä toimineet ajopelit ovat olleet aikanaan Puolustusvoimien käytössä. Lukuisat varusmiesikäluokat ovat saaneet näihin kuljetusvälineisiin tyyppikoulutuksen. Ottaen huomioon armeijan tehokkaat koulutusmenetelmät, moni suurten ikäluokkien reserviläinen voisi vielä vuosikymmenten jälkeen kertoa omat tarinansa näiden karujen kulkupelien ominaisuuksista. Ajoneuvot ovat tarkemmin nähtävillä paraatin jälkeen Veturitorin piha-alueella sekä osa niistä myös sisätiloissa.
Evakot Pieksämäki on ollut merkittävä alue sodanjälkeisessä siirtolaisten asutustoiminnassa. Evakoita on tullut laajalta alueelta menetetystä Karjalasta, mutta eniten tänne lienee sijoitettu Rautulaisia. Paraatissa evakkojoukko kulkee kimpsuineen ja kampsuineen Karjalasta Savoon, päätyen tässä tapauksessa Pieksämäelle Veturitorin lämpöön kenttälounaalle. Sikäli tämä on autenttista, että huoltotoiminta pelaa edelleen m. 29 kenttäkeittiön kautta. Tällä kertaa hernekeiton keittävät Pieksämäen Seudun Maanpuolustusnaiset ja reserviläiset.
Jälkivartio ja lääkintähuolto sekä Lotat Viimeisenä historiallisessa paraatiosuudessa marssii suojaava sotilaspartio. Matkalle uupuneita ja sairastuneita hoivaamassa kulkevat Lotat ja lääkintämiehet.
TST-ryhmä 2017 Vertailun vuoksi viimeisenä paraatiosastossa liikkuu nykyaikainen taisteluryhmä TST-2017. Kulkupelinä nykyaikainen Suomen hevosen korvike, maastoskootteri eli mönkijä varusteineen. Taisteluryhmä 2017 on varustettu panssarintorjunta-aseistuksella sekä jalkaväen perustaisteluvälineillä.
Kukkarojotoksen juhlavuoden paraatin teemana on huoltoaselaji. ”Hevosista hevosvoimiin”

OHJELMA VETURITORILLA, Tallikankaankatu 3 klo 12:30 – 14:00

Omakustanteinen kenttälounas alkaa klo 12:30 ja jatkuu tilaisuuden loppuun saakka tai niin kauan kuin rokkaa riittää. Perinteellinen Itsenäisyyspäivän rokka-annokseen sisältyy leipä ja juoma. Kenttälounas tarjoillaan aidosta kenttäkeittiöstä. Kaikki sotaväen käyneet muistavat ikuisesti miltä hernekeitto tuoksuu kunnon nälällä höystettynä, koivuklapien antaessa lisäaromeja ruokahetkeen tulien loisteessa. Rintamalla ei ehkä tätä puolta ole juuri ehditty tai voitu ajatella. Nälkä on ollut taatusti aitoa ja sopassakaan ei välttämättä ole huulet palaneet.

Kalustonäyttely ja ohjelma Veturitorilla jatkuu klo 12:30 –
Veturitorin sisällä ja piha-alueella nähtävillä myös paraatissa mukana olleet ajoneuvot ja kalusto. Musiikkia Blue Smith. Maisemakuvia Pieksämäeltä taustamusiikki Baulta. Kukkarojotos 20 vuotta Power Point esitys taustamusiikki Baulta. Piha-alueella: Ratsastusta perheen pienimmille, Teittilän Talli Nasu – ajelua, Nenosen Topi esittelee maastoajoneuvoa ja kyyditsee halukkaita

KUKKAROJOTOS 2017 / VETURITORIN TILAISUUDEN PÄÄTÖS KLO 14. Tilaisuuden päätössanat Ano Teittinen ja Asko Hankilanoja

Suomi 100 juhlat jatkuvat Kulttuurikeskus Poleenissa Pieksämäen kaupungin Itsenäisyyspäivän perinteisin juhlamenoin, www.poleeni.fi

Kahvitilaisuus yleisölle Poleenin aulassa klo 14 – 15
Pääjuhlan ohjelma alkaa klo 15 – 16:30

TERVETULOA SUOMI 100 ITSENÄISYYSPÄIVÄN TAPAHTUMIIN PIEKSÄMÄELLE!

Kukkarojotoksen järjestäjien puolesta: Ano Teittinen, jotoksen johtaja 040 305 6693 Järjestäjä pidättää oikeuden muutoksiin!