9.6.2017

Kaarina Sepposen näyttely Poleenissa

Kaarina Sepposen näyttely Poleenissa  – Sommittelun mestarilta nähdään teoksia 1980-luvulta alkaen

Kaarina Sepponen (s. 1938) on Pieksämäellä asuva ja siellä elämänuransa tehnyt kuvataiteilija. Hänen pääasiallinen tekniikkansa on maalaus. Hän on maalannut akryylimaaleilla ja tehnyt sen lisäksi grafiikkaa. Usein hän on käsitellyt samoja teemoja molemmilla tekniikoilla. Näyttelyssä nähdään molemmilla tekniikoilla toteutettuja teoksia, mutta pääpaino on maalauksissa.

Näyttelyn kuraattorina on toiminut helsinkiläinen kriitikko ja kuraattori Veikko Halmetoja. Hän kirjoittaa Sepposen teoksista näin:

”Kaarina Sepposen teokset edustavat suomalaisen modernismin perinnettä vahvalla tunnistettavalla tavalla. Sepposen teokset ovat abstrakteja, mutta ei-esittävän ja esittävän rajapinta on häilyvä. Maalauksista on löydettävissä muotoja, joiden lähtökohta on konkreettinen. Muoto voi olla esimerkiksi purje tai arkkitehtoninen rakennelma, joka tapauksessa se on linjakas.

Jos haluaa saada selville, mistä Sepposen maalaukset koostuvat, vaatii se systemaattista tarkastelua. Toisaalta analyyttisyys ei ole ainoa tapa nauttia teoksista. Teokset voi nähdä väreinä ja muotoina, joiden keskinäisiä suhteita voi havainnoida miltei matemaattisesti.  Toisaalta voi keskittyä katsomiskokemukseen ja nauttia maalausten esteettisestä koskettavuudesta.

Sepponen käyttää välillä hurjiakin keinoja luodakseen teoksiin jännitteitä. Hän ei myöskään ujostele värien kanssa. Voimakkaat sävyt saavat usein kaverikseen syvän mustan. Sepponen ei sievistele vaan tykittää täysillä. Värit ovat usein häkellyttävän voimakkaita perusvärejä. Hänen tapansa käyttää väripintoja rajaavaa tasaista viivaa vie ajatukset ikonitaiteeseen. Tämä ei ole lainkaan kaukaa haettua, kun ajattelee konstruktivisteja, joihin Sepponen itsestään selvästi lasketaan. Konstruktivistien taidehistorialliset juuret ovat venäläisessä avantgardessa, joka ammensi paljon ikonitaiteesta.

Maalausten sommittelun perustana oleva muotokieli luottaa minimalistisiin liikkeisiin. Katsoja seuraa liikettä vaistomaisesti, vaikka se johdattaa katseen kuva-alan ulkopuolelle. Yksi asia, mikä yhdistää Sepposen maalauksia ja esittävää maalaustaidetta, on kuva-alan ulkopuoliset tapahtumat. Abstraktit maalaukset sijoittuvat usein kankaalle hyvin konkreettisesti. Sepposen teokset tuntuvat jatkuvan teoksen reunan yli. Tällöin ne ovat likeistä sukua esimerkiksi maisemamaalauksille, joissa maisemasta suuri osaa jää katsojan mielikuvituksen varaan.”

Näyttely on avoinna 27.8.2017 saakka.